نانوزیستفیلم سلولزی برای نمکزدایی از آب
یک تیم تحقیقاتی به دنبال تحقق ایده استفاده از گرافن در تصفیه آب آلوده است. کمبود آب آشامیدنی انگیزه کافی برای پرداختن به این موضوع را در جامعه جهانی ایجاد کرده است. در این راستا، محققان دانشگاه واشنگتون موفق به ارائه فناوری مبتنی بر گرافن برای حل مشکل تصفیه آب شدند.
اسریکانث سینگماننی از محققان این پروژه میگوید: «ما امیدواریم که کشورهای آفتابخیز نظیر هند، روزی بتوانند از نعمت نور خورشید برای تولید آب آشامیدنی استفاده کنند.»
در این پروژه محققان از سلولزهای تولید شده توسط باکتری و اکسیدگرافن برای ساخت زیستفومهای دو لایه استفاده کردند.
سینگماننی میگوید: «این فرآیند بسیار ساده است، زیبایی آن در استفاده از نانوسلولز است؛ شبکهای از نانوالیاف در هم تنیده که توسط باکتریها ایجاد شده است. این شبکه نانوسلولزی دارای توانایی حرکت دادن مولکولهای آب است. روش تولید این ماده بسیار جدید و منحصر به فرد است. شما یک ساختار دو لایه دارید که در آن اکسیدگرافن ترکیب شده با نانوسلولز در بالا و یک لایه دست نخورده نانوسلولز نیز در پایین قرار دارد. لایه بالایی نقش جاذب نور را دارد. زمانی که این ساختار در آب قرار داده میشود، مولکولهای آب به لایه بالایی برخورد کرده و تبخیر میشوند.»
نور با برخورد به سطح لایه فوقانی، آن را گرم میکند و موجب تبخیر مولکولهای آب میشود. در این روش نیاز به هدر رفت گرما نیست و گرمای تولید شده در لایه بالایی باقی میماند و به لایه زیرین وارد نمی شود.
نانوسلولز در لایه زیرین، نقش اسفنج را داشته و مولکولهای آب را به سطح میراند. با این کار فرآیند تبخیر سریعتر اتفاق میافتد. نتیجه کار، آب پاکیزه در لایه سطحی است.
این زیستفوم دولایه یک ساختار بسیار جدید است که در تولید الیاف سلولزی آن از باکتریها استفاده میشود. در لایه بالایی، اکسید گرافن در میان این سلولزهای قرار داده شده است.
محققان در حین تولید نانوسلولز توسط باکتری، اکسید گرافن را نیز به محیط اضافه کردند تا در نهایت این کامپوزیت شکل گیرد.
زیستلایه ایجاد شده کاملاً سبک و ارزان قیمت است و میتواند ابزار مناسبی برای تصفیه و نمکزدایی باشد.