مدیریت نادرست و زندگی مصرف گرا علت بحران آب درکشور است


محمدرضا بلالی در نشست «مدیریت پژوهش در عصر پایداری، نظر تا عمل» اظهارکرد: در یک روند تاریخی در حوزه مدیریت اراضی و آب سه پارادایم سنت (پیشامدرن)، مدرنیته صنعتی و مدرنیته بازتابی قابل تمایز است.
وی افزود: پارادایم سنت با قنات به عنوان (نظام مشارکتی سنتی کشت جمعی) به عنوان نظام بهره برداری غالب و نظام اخلاقی که ریشه در آئین زرتشت و دین اسلام دارد، تعریف می شود.
استادیار پژوهش موسسه تحقیقات خاک و آب ایران خاطرنشان کرد: گذار به پارادایم مدرنیته صنعتی را می توان با جایگزینی بنه با خرده مالکی، جایگزینی بخشی از قنات ها با چاه های عمیق و سدهای بزرگ و ظهور جهان بینی مکانیکی به همراه پیامدهای اخلاقی آن تعریف کرد.
وی بحران محیط زیست را مهم ترین چالش هزاره سوم بیان کرد و گفت: با توجه به چالش های پارادایم مدرنیته صنعتی، پیامدهای بحران محیط زیست و توجه به توسعه پایدار، ایران در حال گذار از مدرنیته صنعتی به مدرنیته بازتابی یا مدرنیته دوم بسر می برد.
رئیس بخش تحقیقات شیمی، حاصل خیزی خاک و تغذیه گیاه موسسه تحقیقات خاک و آب ایران تصریح کرد: باوجود فعالیت های انجام شده در راستای توسعه پایدار، پارادایم جدید در ابتدای راه بوده و بسط آن نیازمند احیای سیستم های سنتی اراضی، آب و تلفیق آن با سیستم های مدرن است به گونه ای که مزیت های هر دو سیستم حتی الامکان حفظ شود.
رئیس اداره امور آب شهرستانهای کاشان و آران و بیدگل نیز در این نشست به وضعیت اسف بار سفره آب زیرزمینی در دشت کاشان ودستورالعمل های حفاظتی وزارت نیرو در این خصوص پرداخت.
مصطفی گنجی گفت: مطابق پیش بینی ها و کارشناسی های انجام شده دو سال قبل امکان برداشت آب از سفره آب زیرزمینی در دشت کاشان فقط برای شش سال دیگر وجود داشت.
وی اظهار کرد: با توجه به گذشت دو سال تنها چهار سال دیگر تا تخریب کامل سفره آب زیر زمینی در دشت کاشان باقی مانده است.
وی تاکید کرد: با توجه به اهمیت موضوع ضروری است اقدام های سریع حاکمیتی برای جلوگیری از کشت محصول هایی که متناسب با اقلیم کاشان نیستند مانند پنبه و برخی صیفی جات به عمل آید.
سلسله کرسی های آزاد اندیشی با موضوع «مدیریت پژوهش در عصر پایداری، نظر تا عمل» با حضور جمعی از دانشجویان و اعضای هیات علمی دانشگاه کاشان در این دانشگاه برگزار شد.