رقابت بر سر منابع آب،در آینده‌ی نزدیک

مدیرکل و نماینده دفتر یونسکو بيان كرد:

مدیرکل و نماینده دفتر یونسکو در تهران تغییر اقلیم را از موضوعات تعیین‌کننده دوران کنونی دانست و گفت: خشکسالی به یکی از مخرب‌ترین فجایع طبیعی تبدیل خواهد شد.

به نقل از مهر، مدیرکل و نماینده دفتر یونسکو در تهران با بیان این که تغییر اقلیم از موضوعات تعیین‌کننده دوران کنونی است گفت: دانشمندان به اتفاق آرا اینگونه تشخیص داده‌اند که جو زمین به دلیل انتشار گازهای گلخانه‌ای که براثر فعالیت‌های انسانی تولید می‌شوند، در حال گرم‌تر شدن است. هیات بین‌الدولی تغییر اقلیم (IPCC) افزایش وقوع موج‌های گرما و خشکسالی در بسیاری از مناطق جهان در دهه‌های آینده را دور از انتظار نمی‌داند. بدان‌گونه که خشکسالی تبدیل به یکی از مخرب‌ترین فجایع طبیعی خواهد شد.

استر کیش لاروش که در پنجمین کنفرانس منطقه‌ای تغییر اقلیم سخن می‌گفت افزود: همانطور که در توافقنامه کنفرانس COP۲۱ در پاریس نیز رسما اعلام شد، سال ۲۰۱۵ سال تغییر مسیر به سمت دنیایی جدید است. در این توافقنامه هدف‌گذاری و تثبیت افزایش دمای کره زمین به حد پایین‌تر از ۲ درجه سانتیگراد گذاشته شده و حتی برای اولین بار ضرورت تعیین حد ۱.۵ درجه سانتیگراد برای حفاظت از کشورهای جزیره‌ای که بیش از همه با افزایش سطح آب دریاها مورد تهدید قرار می‌گیرند، مطرح شده است.

وی تاکید کرد:‌ رقابت بر سر منابع آب به احتمال زیاد یکی از علت اصلی درگیری‌ها در آینده به ویژه در این قسمت از جهان خواهد بود، به همین دلیل است که بیش از ۳۰ برنامه یونسکو در راستای ایجاد دانش، آموزش و ارتباط در زمینه تغییر اقلیم و برای درک پیامدهای اخلاقی برای نسل‌های حاضر و آینده دلالت دارد.

لاروش علم، آموزش، بوم‌شناسی و اخلاق را ۴ محور طرح تغییر اقلیم یونسکو که در سال ۲۰۰۹ میلادی در حاشیه اجلاس کپنهاگ راه‌اندازی شده، عنوان کرد و گفت هدف این طرح یاری به کشورهای عضو در کاهش اثرات تغییر اقلیم و سازگاری با آن است.

 

اقیانوس‌ها یک سوم کربن تولیدی ما را جذب می‌کنند

 

نماینده دفتر یونسکو در تهران  گفت: تغییر اقلیم به طور فزآینده‌ای به عنوان عامل تغییر تنوع زیستی با اثرات پی در پی بر وضعیت معیشتی انسان شناخته می‌شود، به همین منوال از بین رفتن و تخریب تنوع محیط زیستی مانند جنگل‌ها نیز یک عامل مهم برای تغییر اقلیم است. در زمینه تنوع زیستی و تغییر اقلیم، برنامه انسان و کره مسکون، یونسکو هدایت کار میان رشته‌های مختلف علمی در خدمات اکوسیستمی و حفاظت و استفاده پایدار از تنوع زیستی مانند جنگل‌ها را برعهده دارد.

وی تصریح کرد: اهمیت اقیانوس‌ها در تغییرات اقلیمی جهانی را نیز نمی‌توان دست کم گرفت. اقیانوس‌ها اقلیم ما را تنظیم کرده و تقریبا یک سوم از کربن انتشار یافته توسط ما و بخش عظیمی از گرمای مازاد را جذب می‌کنند. همچنین اقیانوس‌ها بزرگترین و یکی از مهم‌ترین نظام‌های پشتیبانی حیات در این سیاره هستند. در عین حال غلظت رو به افزایش گازهای گلخانه‌ای و جوی گرم‌تر، آلودگی زمین، صید بی‌رویه، توسعه ساحلی ناپایدار و فعالیت‌های جمعیتی همه فشار بسیار زیادی بر اقیانوس‌های جهان، سواحل آنها و اکوسیستم‌های دریایی وارد می‌کنند.

لاروش با اعلام این که تغییر اقلیم به معنی تغییر اقیانوس‌ها نیز هست، گفت: در مباحث اقلیمی و در هر دو مقوله سازگاری و کاهش اثرات، نباید چاره‌اندیشی‌های مربوط به اقیانوس‌ها را نادیده گرفت. در این ارتباط کمیسیون بین‌الدولی اقیانوس‌شناسی یونسکو با توسعه علوم اقیانوسی، دیدبانی اقیانوس‌ها و ظرفیت‌سازی، نقش عمده‌ای در سیستم اقلیمی و پیش‌بینی تغییرات اقیانوس‌ها را فراهم می‌آورد. کمیسیون بین‌الدولی اقیانوس‌شناسی یونسکو، شبکه جهانی اقیانوس و اقلیم را ایجاد کرده و هم‌اکنون بیش از ۵۰ گروه از ذینفعان اقیانوسی با ماهیت‌های مختلف را گردهم آورده است، همچنین یونسکو نقش مهمی در پررنگ کردن رابطه بین اقلیم و اقیانوس‌ها را در بیست‌ویکمین کنفرانس سران کنوانسیون تغییر اقلیم سازمان ملل متحد (COP۲۱ایفا کرد.

به گفته  وی IPCC اعلام کرده است که در قرن بیست و یکم تغییر اقلیم منابع تجدید پذیر آب‌های زیرزمینی، آب‌های سطحی را در مناطق نیمه خشک جهان به گونه قابل ملاحظه‌ای کاهش می‌دهد و در نتیجه رقابت بر سر آب افزایش می‌یابد. در بسیاری از مناطق تغییر میزان بارش و یا ذوب شدن یخ و برف چندین ساله، سیستم‌های آب‌شناسی را دگرگون می‌کند و بر کیفیت و کمیت منابع آب تاثیر می‌گذارد.

 

برنامه یونسکو برای ارتقای سطح آگاهی سیاست‌گذاران درباره آب و تغییر اقلیم

 

نماینده دفتر یونسکو در تهران گفت: برنامه بین‌المللی آب‌شناسی یونسکو با ارائه راهکارهای علمی از ارزیابی و پایش تغییرات برف، یخچال‌های طبیعی و منابع آب که بر اثر تغییر و تغییرپذیری اقلیم ایجاد شده‌اند حمایت می‌کند. این طرح در نظر دارد سطح آگاهی سیاست‌گذاران را در سطوح ملی، منطقه‌ای و بین‌المللی در زمینه پیش‌بینی‌ها و خطرات مربوط به این تغییرات ارتقا دهد. همچنین برنامه بین‌المللی آب‌شناسی یونسکو به مقوله مصرف آب شهری می‌پردازد و در نظر دارد مدیریت پایدار منابع آب‌های زیرزمینی را با در نظر گرفتن تغییر اقلیم و تاثیرات انسانی مرتبط با آن ارتقا دهد.

استر کیش لاروش نقش آموزش و افزایش آگاهی را  در بهبود سازگاری با تغییر اقلیم و کاهش اثرات آن از تغییر کمک به افراد در اتخاذ تصمیمات آگاهانه بسیار مهم دانست و گفت: آموزش به فراگیران کمک می‌کند تا با دلایل ایجاد و اثرات تغییر اقلیم آشنا شوند و خود را برای زندگی با آثار این تغییرات آماده کنند و در عین حال به زنان و مردان کمک می‌کنند تا روش زندگی پایدارتری اتخاذ کنند.

 

افزایش آگاهی عمومی با ظرفیت‌سازی برای روزنامه‌نگاران

 

وی با اعلام این که یونسکو به عنوان بخشی از فعالیت‌های خود در زمینه آموزش برای توسعه پایدار از کشورها در قراردادن تغییر اقلیم در سیستم‌های آموزشی‌شان حمایت می‌کند و گفت‌وگو و تبادل تجارب در زمینه آموزش تغییر اقلیم را از تغییر برگزاری جلسات کارشناسی بین‌المللی تسهیل می‌کند گفت: یونسکو با ظرفیت‌سازی برای روزنامه‌نگاران و رسانه‌های جمعی در زمینه تغیر اقلیم در نظر دارد تا آگاهی عمومی را نسبت به دلایل و اثرات تغییر اقلیم و راه‌های سازگاری با آثار پیش‌رو ارتقا دهد. این امر نمی‌تواند منجر به تهیه گزارش‌هایی در مورد اقدام یا عدم اقدام دولت‌ها و شرکت‌ها برای پاسخگویی به این خطرات یاری رساند. در همین راستا در سال ۲۰۱۵ دفتر یونسکو در تهران یک دوره آموزشی یک هفته‌ای در زمینه تغییر اقلیم برای روزنامه‌نگاران ایران و اصحاب رسانه برگزار کرد.

 

تغییر اقلیم بر میراث فرهنگی جهانیان تاثیر می‌گذارد

 

نماینده یونسکو در تهران با تاکید بر این  اینکه تغییر اقلیم بر میراث فرهنگی جهانیان نیز تاثیر می‌گذارد، گفت: تغییر اقلیم ساختمان‌های تاریخی و بقایای باستان‌شناسی روی زمین و زیر آب را دچار فرسایش می‌کند که یونسکو این موارد را در ایران می‌بیند. تغییراقلیم می‌تواند آثار اجتماعی و فرهنگی دیگری را نیز موجب شود. جوامع، روش زندگی، کار، عبادت و معاشرت خود را تغییر می‌دهند و ممکن است مهاجرت کنند و میراث فرهنگی خود را ترک کرده و از دست دهند.

استر کیش لاروش با بیان اینکه یونسکو در اقلیم‌ها و اکوسیستم‌های مختلف در سراسر جهان، به عنوان رصدخانه‌های تغییر اقلیم در عرصه جهانی خدمات خود را با جمع‌آوری و انتشار اطلاعات مربوط به اثرات ناشی از تاثیر اقلیم ارائه می‌دهد، گفت: در حال حاضر مطالعات در سایت‌های مختلف انجام می‌شود و نتایج آن برای برنامه‌ریزی میزان کاهش و انطباق مناسب تغییر آب و هوایی مورد استفاده قرار می‌گیرد.

به گفته وی تغییر اقلیم یک چالش بزرگ اجتماعی بوده و تحولات اجتماعی ناشی از تغییر محیط زیست بسیار با اهمیت است. یونسکو همراه با اعضای خود از طریق برنامه‌های مدیریت تحولات اجتماعی، در جهت حمایت از توسعه سیاست و ارزیابی فعالیت می‌کند و بر یکپارچه‌سازی ابعاد اجتماعی و زیست محیطی توسعه پایدار و تقویت رابطه تحقیقات، سیاست که در قالب کشورها ضعیف است، تاکید خاص دارد.

 

مساله تغییر اقلیم اکنون اهمیت تاریخی دارد

 

مدیرکل و نماینده دفتر یونسکو در تهران با اعلام این که مساله تغییر اقلیم در سال ۲۰۱۵ از لحاظ تاریخی اهمیت دارد گفت: همانطور که در توافقنامه کنفرانسCOP۲۱ در پاریس نیز رسما اعلام شد، این سال تغییر مسیر به سمت دنیایی جدید است. در این توافقنامه هدف‌گذاری و تثبیت افزایش دمای کره زمین به حد پایین‌تر از دو درجه سانتیگراد گذاشته شده و حتی برای اولین بار ضرورت تعیین حد ۱.۵ درجه سانتیگراد برای حفاظت از کشورهای جزیره‌ای که بیش از همه با افزایش سطح آب دریاها مورد تهدید قرار می‌گیرند، مطرح شده است.

استرکیش لاروش گفت: توافقنامه پاریس از همه کشورها خواسته است تا طرح‌های عملیاتی خود را هر پنج سال گزارش دهند که شروع آن از سال ۲۰۲۰ است. در این صورت آنها نمی‌توانند هدف‌گذاری خود را کاهش داده و در مقابل به افزایش آن ترغیب خواهند شد. علاوه بر این هدف کشورها در نیمه دوم قرن حاضر، رسیدن به حل کامل مساله کربن است.

وی با تاکید بر اینکه این توافقنامه یک نقطه عطف واقعی است، گفت: چنانچه این توافقنامه به همان شکلی که تصویب شده، اجرا شود، ما به تدریج استفاده از اغلب سوخت‌های فسیلی آلوده کننده را متوقف خواهیم ساخت. سازمان‌های غیردولتی و جامعه مدنی نیز می‌توانند نقش مهمی در افزایش آگاهی عامه مردم، ترویج شیوه‌های مناسب و نظارت بر اجرای تعهد دولت‌ها و پاسخگویی آنها داشته باشند. همچنین بخش خصوصی می‌تواند نقش مهمی در سرمایه‌گذاری برای سازگاری با تغییر اقلیم داشته باشد.

استرکیش لاروش به نمایندگی از دفتر منطقه‌ای یونسکو در تهران و کل شبکه یونسکو برای حمایت از جمهوری اسلامی ایران و کلیه کشورهای عضو در برخورد با مساله تغییر اقلیم اعلام آمادگی کرد و گفت: ما فقط یک سیاره داریم. نوع بشر باید نسبت به تخریب بی‌رویه محل سکونت مشترک ما در مقیاس گسترده پاسخگو باشد. حفظ آینده ما در این سیاره بستگی به آگاهی کامل افراد دارد. این ضروری‌ترین فرصت و ضروری‌ترین پیام است