با اصل انتقال آب بهشت آباد مخالفیم نه شیوه انتقال
هفته گذشته وزیر نیرو در گفتگو با رسانهها گفت: تونل بهشت آباد مطلقا اجرا نمیشود، کار متوقف شده و هیچ وقت هم اجرا نخواهد شد. سخنانی که فعالان محیط زیست را به توقف کامل پروژه بزرگ انتقال آب، که محیط زیستیها آن را «جهنمآباد» لقب دادهاند دلگرم کرد اما به سرعت مشخص شد که در این سخنان وجهی دیگر از حقیقتی تلخ نهفته است. حقیقتی که منجر به اعلام موضع تازه از جانب معصومه ابتکار نیز شده است. اعلام موضعی که باید دید چه اندازه اقدام عملی در پی خواهد داشت.
فعالان محیط زیست و ساکنان منطقه چرمهین معتقدند که فعالیت در این پروژه که قرار است سالانه یک میلیارد و ۱۰۰ میلیون مترمکعب آب را برای توسعه کشاورزی از چهارمحال و بختیاری به اصفهان ببرد ادامه دارد اما بر در کارگاه چرمهین قفل زدهاند تا نشانی از فعالیت در این پروژه دیده نشود. یک منبع آگاه از پروژه در این باره میگوید: فعالیت در ۱۱ جبهه عملیاتی کاری و ۷ جبهه عملیاتی مطالعاتی، ۲ جبهه مطالعاتی و یک جبهه کاری در جریان است. به گفته وی تونل تنها یک شصتم از احجام عملیاتی را در بر میگیرد و پروژه در قالب لوله، مطالعات تونل جایگزین و حضور نیروهای پروژه ادامه دارد.
این منبع آگاه که خواست نامش فاش نشود، توضیح میدهد: بهشت آباد یک «مگاپروژه» است که تونل آن حدود یک شصت و هشتم احجام عملیاتی را دربر میگیرد. پروژه ای که به دلیل اختلافات بین مجریان و شرکتهای آب منطقهای ۴ استان میزبان طرح، به زور داغ و درفش و کشیدن ناخن پروژه را به ما دادند.
وی با اعلام این که مشخصا به در کارگاه چرمهین قفل زدهاند، اما مشکل ورودی کارگاه چرمهین نیست، خروجی آن است، ادامه میدهد: هیاتهای کرهای و چینی و ایتالیایی آماده تامین مالیاند. رقم فاینانس اولیه (با قیمت تمام شده سال ۹۳) نزدیک به ۱۲ هزار و ۲۰۰ میلیارد تومان است. طبق قانون حداکثر استفاده از توان فنی و مهندسی داخلی، کارفرمایان دولتی مانند ما موظفند تا از پیمانکاران بخواهند تجهیزات و … را از داخل تهیه کنند. حال آنکه مثلا چینیها میگویند۶۰ درصد لولهها را از خودمان بخرید تا ۴ میلیارد دلار را بدهیم. این رقم در مورد کرهای ها ۷۴ درصد و در مورد ایتالیاییها ۵۵ درصد است. مذاکرهکنندگان ترک و نیز هیاتهای صندوقهای ذخیره ارزی کویت و نروژ هم در راهند.
این منبع آگاه در پاسخ به این که مگر توقف تونل و جایگزینی آن با لوله بحث حقابه و مشکلات زیستمحیطی پروژه را رفع میکند، میگوید: این را از سیاستگذار بپرسید. آب نیرو مامور دولت برای کارفرمایی کردن و پیش بردن کار است، هرچند ماموری بسیار قدرتمند است. بیل و کلنگ و مدیریت پروژه با ماست، نه تصمیم به اجرا یا توقف.
او با اعلام این که کار در ورودی پروژه متوقف است تاکید میکند که در خروجی، فعالیتها و مطالعاتی سطح بالا مبتنی بر لوله به پیش می رود.
این منبع آگاه در پاسخ به این که سرانجامِ فعالیت سازمانهای مردمنهاد و فعالان مستقل در این باره چه میشود تنها به یک جمله اکتفا میکند: این بندگان خدا سر کارند!
او در پاسخ به این که چرا علیرغم دستور و تاکید وزارت نیرو فعالیت در پروژه ادامه دارد، تصریح میکند که وزیر نیرو گفته است تونل، یعنی «یک شصت و هشتم کار» که متوقف هم هست. اما «لوله که هست. مطالعه تونل جایگزین که هست. بچه ها همه هستند و فعالند»
دقیقا همین مساله باعث شده که کارشناسان و فعالان محیط زیست سخنان وزیر نیرو را سخنانی دوپهلو و فرار از پاسخگویی ارزیابی کنند.
وزیر نیرو تنها مصوبه شورایعالی را تکرار کرد
یک کارشناس منابع طبیعی در این باره میگوید: آقای چیتچیان در واقع چیز جدیدی را اعلام نکرد و این طور نشد که اعلام کنند طرح منتفی است. آقای چیتچیان فقط مصوبه شورای آب ۹۲ را تکرار کرد و اتفاق جدیدی در این حوزه برای ما نیافتاد.
هومان خاکپور با اعلام این که «هیچ اطلاع دقیق و منبع موثقی این را تایید نمیکند که در کارگاه چرمهین کار میکنند» درباره مصوبهای که به آن اشاره کرده توضیح میدهد: کارگاه سر جایش است. نه حالا، که از سال ۱۳۹۱ که کارگاه تجهیز شد و سال ۱۳۹۲ که مصوبه شورایعالی آب این شد که پروژه بر اساس انتقال آب از طریق تونل ۶۵ کیلومتری انجام شود کارگاه هم تجهیز شد. سال ۱۳۹۲ که تونل با این اعتراضات رو به رو شد موضوع در شورای عالی آب مجددا مطرح شد، انتقال از طریق تونل منتفی شد و به لوله تبدیل شد.
این فعال محیط زیست ادامه میدهد: دوستان اصفهانی موافق با انتقال آب از طریق لوله نیستند. میگویند که به لحاظ اقتصادی و فنی اصلا برای ما امکان اجرایش نیست. پیشنهادی هم مطرح کردند که در اصل تهدید بود و گفتند اگر به ما اجازه ندهند که از بهشتآباد آب بیاوریم آب را از سمیرم اصفهان که منطقه خودمان است تامین میکنیم. اما با توجه به این که گزینه اولشان همچنان بهشت آباد است و به همین امید که بتوانند دولت را متقاعد کنند که این اتفاق با همان تونل رخ بدهد کارگاه را جمع نکردند و کارگاه همچنان آنجا به قوت خودش باقی است.
دیدهبان طبیعت بختیاری با بیان این که گارگاه داخل یک محوطه بسته است و کسی امکان تردد به آن ندارد، میگوید: سال گذشته خبرهایی منتشر شد مبنی بر این که کارگاه فعالیت داشته و منجر به کاهش دبی آب چند قنات منطقه چرمهین که آب کشاورزی را تامین میکرد شد. کشاورزان معترض شدند و الان هم برای آنها به وسیله پمپ آب را به کانالها بر میگردانند تا اعتراضات اجتماعی کمتر شود.
خاکپور با بیان این که امسال هم دوباره زمزمههایی شروع شد که تجهیزات کارگاه را جمع آورینکردهاند و پنهانی کار میکنند، میگوید: همین موضوع منجر به مصاحبه وزیر نیرو شد اما در واقع آقای چیتچیان فقط مصوبه شورای آب ۹۲ را تکرار کرد.
ما با اصل انتقال آب مخالفیم نه شیوه انتقال
هومان خاکپور در پاسخ به این که اصلا چرا با احداث این تونل مخالفت میشود، توضیح میدهد: مخالفت ما اساسا به شیوه اجرا نیست. مسئله ما خود انتقال آب بین حوزهای است ولی الان شورایعالی آب یا وزارت نیرو، این خواسته ما را به حداقل تغییر داده یعنی آمده خسارت نوع انتقال را کم کرده است.
این کارشناس منابع طبیعی خسارتهای احداث تونل را این گونه تشریح میکند: خسارت واقعی که ما بر همان مبنا با اجرای پروژه انتقال آب مخالفیم تبعات سوء محیط زیستی چه در حوزه مبدأ و چه در حوزه مقصد است. اگر حوزه مبدأ را استان چهارمحال و بختیاری و با توجه به این که پروژه روی سرشاخههای کارون است استان خوزستان در نظر بگیریم، خسارتهایی که در این منطقه اتفاق میافتد کاملا مشهود و عیان است. خشکسالی چند سال اخیر به شدت آورد رودخانه و تولید آب در حوزه آبخیز کارون بزرگ را کم کرده، دبی کارون بزرگ با کاهش جدی رو بهرو شده و هرگونه بارگذاری جدید تحت عنوان سدسازی یا انتقال بین حوزهای این وضعیت را به مراتب بدتر میکند. در بحث آلایندهها و پسابهایی که وارد کارون میشود هم هرچه که دبی رودخانه کمتر باشد اثرگذاری مخرب آلایندهها در منطقه خوزستان و در کارون بزرگ بیشتر میشود.
به گفته وی در دهانه خلیج فارس، جایی که کارون بزرگ به خلیج فارس وارد میشود، کاهش شدید دبی باعث برگشت آب شور به اروندرود و بهمنشیر شده و کشاورزی و نخلستانهای آن منطقه را به شدت در معرض تهدید و آسیب قرار داده است. در استان چهارمحال و بختیاری هم بخش زیادی از روستاها، زیرساختهای اقتصادی مثل مزارع پرورش ماهی و باغها در دریاچه سد بشتآباد قرار میگیرد که آب قرار است از آنجا منتقل شود. آن منطقه کاملا نسبت به زلزله و رانش حساس است و ایرادهای فنی زیادی به محل احداث سد نیز وارد است که میتواند در آینده مشکلاتی را به لحاظ لغزشی و به لحاظ افزایش ریسک زلزله در منطقه برایش تصور کرد.
بهرهای از این پروژه نصیب اصفهان نمیشود
خاکپور درباره خسارتهای پروژه در حوزه مقصد نیز توضیح میدهد: پروژه انتقال آب برخلاف چشماندازهای عوامفریبش مشکلی را از حوزه مقصد رفع نمیکند. ما تجربه انتقال آب بین حوزهای در حداقل سه پروژه از سرشاخههای کارون از چهارمحال و بختیاری به اصفهان را داریم. تونلهای کوهرنگ ۱ و ۲و ۳ و چشمه لنگان را داریم. آورد رودخانه زایندهرود را از ۸۰۰ میلیون مترمکعب به ۱۶۰۰ میلیون متر مکعب یعنی ۲ برابر رساندهایم اما به دلیل توهم مصرفی که در حوزه مقصد ایجاد شد نه تنها مشکلات زاینده رود و گاوخونی حل نشد بلکه به مراتب بیشتر هم شد. به دلیل این که بارگذاریهای جدید اتفاق افتاده است. روند رو به رشد مهاجرپذیری در استان اصفهان را دیدیم، گسترش صنایع پرمصرف آب را دیدیم، توسعه اراضی کشاورزی محصولات پرآببر را دیدیم و متاسفانه اصفهان که یک شهر پاک و سالم و به عنوان یک شهر چهارفصل کاملا گردشگرپذیر بود الان هوایی برای تنفس هم ندارد.
بهشتآباد ۶۰ درصد از جمعیت چهارمحال و بختیاری را تهدید میکند
این فعال محیط زیست در پاسخ به این که اصلا چرا پروژه از تونل به لوله تبدیل شده است میگوید: این کار بخشی از خسارتهایی که ناشی از نوع انتقال بوده را کم میکند زیرا این تونل از عمق ۳۰۰ تا ۵۰۰ متری زیر زمین عبور میکرده و دقیقا از بزرگترین آبخوانی که در دشتهای چهارمحال و بختیاری بود میگذشت. عبور این تونل از زیر آبخوان بر اساس مطالعاتی که انجام شده بیم تخلیه کامل آن آبخوان را ایجاد میکند.
خاکپور تاکید میکند که به دلیل عبور تونل از این آبخوان امکان خشک شدن چشمهها و قناتها و چاههای کشاورزی در طول مسیر تونل هست و حدود ۶۰ درصد از جمعیت استان چهارمحال و بختیاری در همین منطقه ساکن هستند. به این ترتیب تغییر نوع انتقال قطعا میتواند به کاستن از خسارتها در طول مسیر کمک کند ولی چیزی اصل خسارتهای انتقال آب بین حوزهای کم نخواهد کرد.
هیچ اظهار نظری در بهشتآباد قبل از ارزیابی زیست محیطی قابل انجام نیست
رئیس سازمان محیط زیست در سفر یک روزهاش به اصفهان درباره لولهگذاری به جای حفر تونل در پروژه بهشتآباد گفته است: این کار تنها پس از تأیید زیست محیطی قابل اجرا است و هیچ اظهارنظری درباره تونل بهشتآباد پیش از ارزیابیهای زیست محیطی توسط کارفرمای طرح قابل انجام و تأیید نهایی نیست.
معاون رئیسجمهور تاکید کرده است که اکنون شاهد بارگذاری و استفاده بیش از حد بخش کشاورزی در نقاط مختلف کشور از آبهای زیرزمینی، روان آبها و تالابها هستیم و بخش کشاورزی با توجه به راندمان پایین و آلودگی بالا از ناحیه سموم و کودهای شیمیایی بیش از این نمیتواند به توسعه فعالیت و برداشتهای بیرویه منابع آبی ادامه دهد.
با وجود این، سنجش میزان صداقت و قاطعیت در این موضعگیری ابتکار نیاز به کمی صبر و انتظار بیشتر نیاز دارد. باید دید آیا سخنان ابتکار در عمل منجر به توقف هرچند موقت فعالیت در این «مگاپروژه» ۱۲ هزار و ۲۰۰ میلیاردی خواهد شد یا فعالیت همچنان در «۱۱ جبهه عملیاتی کاری و ۷ جبهه عملیاتی مطالعاتی، ۲ جبهه مطالعاتی و یک جبهه کاری» دنبال خواهد شد.