فارس رکورد دار فرونشست زمین در جهان

از استان فارس خبر مي‌رسد:

دشت های ایران مانند کبود در آهنگ همدان،ورامین،نظرآباد،دشت تهران،مشهد و نیشابور،دشت های کرمان،اصفهان،قزوین و استان فارس این روزها دچار فرونشست و فروچاله هایی شده‌اند که دست اندازی بیش از حد عوامل انسانی در بهره برداری بی رویه از آب‌های زیرزمینی در رخداد آن دخیل بوده و حالا در جدیدترین بررسی های مخاطرات زمین شناختی سازمان زمین شناسی کشور استان فارس رکورد فرونشست زمین در کشور را زده و دیگر تهران دارای بیشترین نشست سالانه زمین نیست و اکنون از دیار طولانی ترین دیوار گلی جهان در دارابگرد فارس خبر می‌رسد که فرونشست زمین این بنای تاریخی را نشانه گرفته و هر آن ممکن است این شهر باستانی در فروچاله ها فرو رود.

 

*فروچاله ها طولانی ترین دیوار گلی جهان را می‌بلعند

 

دیوار گلی شهر داربگرد طولانی ترین و عریض ترین دیوار 2500 ساله دنیا محسوب می‌شود که اکنون به دلیل فرونشست زمین در داراب شکاف‌های گسترده‌ای در فاصله 50 متری این شهر تاریخی به عمق دو متر ایجاد شده است و پیشروی این اتفاق به قدری است که هر آن ممکن است تمامی این شهر تاریخی به یکباره تخریب و در فروچاله ها فرو رود.

 

*فارس رکورددار فرونشست زمین در کشور شد

 

نشست سالانه زمین در نیومکزیکو به مقدار 34 سانتی متر در سال بیشترین رقم ثبت شده در کره زمین را به عنوان فرونشست زمین به خود اختصاص داده بود ولی اکنون طبق جدیدترین بررسی ها، استان فارس با نشستی سالانه به میزان 56 سانتی متر،نیومکزیکو را از صدر بیشترین فرونشست ها برداشته و نام خود را به جای آن به ثبت رسانده است.

 

محمدجواد بلورچی مدیرکل دفتر بررسی مخاطرات زمین شناختی در سازمان زمین شناسی کشور می‌گوید:در برخی از مناطق شرقی استان فارس،از جمله نواحی اطراف شهرستان فسا،میزان نشست سالانه زمین به 56 سانتی متر می‌رسد که 20 سانتی متر بیشتر از تهران است.

 

وی در ادامه افزود: پیش از این نشست سالانه در نیومکزیکو به عنوان بیشترین رقم ثبت شده در کره زمین بوده که مقدار آن فقط 34 سانتی متر در سال بوده است.

 

*دست اندازی انسان و ایجاد فرونشست زمین

 

د ربین عوامل موثر درایجاد فرونشست زمین،تحقیقات نشان داده که برداشت بیش از حد مجاز از منابع آب زیرزمینی دلیل فرونشست زمین در ایران بوده و این امر نتیجه عدم وجود مدیریت درست منابع آب در بخش برداشت و از سوی دیگر به هدر رفتن حجم بسیاری از آب در نتیجه نادرست بودن شیوه های کشاورزی و مصارف صنعتی و شهری یا بطور خلاصه مصرف نامتناسب و ناصحیح آب بوده است.

 

*چه باید کرد؟

 

تنها راهکاری که آن هم در طول دراز مدت و برمبنای تجربه سایر کشورهای درگیر با فرونشست زمین بدست آمده اصلاح روش‌های مدیریت منابع آب است و جلوگیری از ادامه فعالیت استفاده کنندگان غیرمجاز و چاه‌های حفر شده می‌تواند به عنوان اقدامی فوری و اضطراری از سرعت روبه رشد پیشروی فرونشست زمین ممانعت کند.