ضایعات کشاورزی مهر تاییدی بر هدررفت آب در کشاورزی
علی دهنوی در نشست خبری که به مناسبت همایش ملی مصرف بهینه آب در صنعت اظهار داشت: مطابق آمار کشوری ۹۲ درصد آب کشور در زمینه کشاورزی، شش درصد شهری و دو درصد صنعت مصرف میشود.
وی افزود: این در حالی است که در حوضه زایندهرود ۵۰ درصد آب در بخش کشاورزی، ۴۰ درصد شهری و ۱۰ درصد صنعت است که با ارقام کشوری متفاوت است.
مدیر گروه پژوهشی تصفیه آب و بازیافت پساب در پژوهشکده محیط زیست اصفهان تاکید کرد: بر این اساس به نظر می رسد تصمیمات هر حوزه نمیتواند مبتنی بر آمار کلان کشور باشد بلکه هر منطقه باید آمار خود را مبنای تصمیمگیری قرار دهد.
وی ادامه داد: همیشه این سوال مطرح میشود چرا مصرف آب صنعت پر رنگتر مطرح میشود و دلیل این امر آن است که در برخی نقاط کشور مصرف آب صنعت قابل تامل و نیازمند بهینهسازی است.
دهنوی با بیان اینکه در واقع صنایع امکان جمعآوری، تصفیه و بازیافت پساب را دارند که منبع قابل توجهی است، تصریح کرد: از سویی عدم بازیافت این پساب میتواند آلودگی آب شهری را در پی داشته باشد.
وی اضافه کرد: هشدار مهم دیگر اینکه با وجود اینکه یک دهه است درباره بحران کمآبی صحبت میشود اما تاکنون اقدام موثر در این زمینه انجام نشده است و اگر به همین شکل روند آلودگی محیط زیست را ادامه دهیم با بحران کیفی آب نیز علاوه بر مشکل کمی آب روبرو خواهیم شد.
۲۰ تا ۳۰ درصد محصولات کشاورزی ضایع می شود
دبیر اجرایی همایش ملی مصرف بهینه آب در صنعت تاکید کرد: مطابق آمار هر ساله ۲۰ تا ۳۰ درصد محصولات کشاورزی ضایع میشود که اگر به نسبت محصولات تولیدی این امر را بسنجیم به رقمی معادل ۲۰ تا ۳۰ میلیون تن خواهیم رسید.
وی اضافه کرد: این امر به معنای آن است که نه تنها این محصولات ارزش افزوده ندارند و شش تا ۱۰ میلیارد دلار محصول کشاورزی از میان میرود، هر ساله ۱۸ تا ۲۷ میلیارد مترمکعب آب نیز به خاطر ضایعات کشاورزی هدر می رود.
ارگانها صرفهجویی آب را سرفصل برنامههای خود قرار دهند
همچنین منصور شیشهفروش در ادامه این نشست اظهار داشت: استانداری اصفهان به تمامی ارگان های مربوط در بخشهای صنعت، شرب و کشاورزی طی ابلاغیهای اعلام کرده است که باید صرفهجویی در مصرف آب را سرفصل برنامههای خود قرار دهند.
وی با بیان اینکه کشاورزان باید بسته به مصرف خود به شکل آبیاری بارانی و یا قطرهای بهینهسازی مصرف آب را مدنظر قرار دهند، افزود: همچنین شهرداریها موظف شدهاند مصارف آبی خود را با اقلیم هر منطقه تطبیق و در راستای استفاده بهینه از آب های زیرزمینی و سطحی برنامهریزی داشته باشند.
مدیرکل مدیریت بحران اصفهان با اشاره به اینکه با بیان اینکه جهاد کشاورزی و صنعت نیز در این زمینه دستورالعملهایی دریافت کردهاند، ابراز داشت: سه ارگان شرکت آب و فاضلاب شهری اصفهان، آب و فاضلاب روستایی و کاشان بر اساس شرایط کم آبی قرار است طرح مصرف بهینه آب شرب را اجرایی کنند.
وی با بیان اینکه مردم باید از وسایل کاهنده مصرف آب استفاده کنند، بیان داشت: تمامی ادارات، هتلها و مدارس موظف به نصب سیستمهای کاهنده آب تا پایان سال شدهاند و شرکت آب و فاضلاب نیز موظف به نظارت بر این امر است.
بخشهای فرسوده و پرحادثه در شبکههای آب و فاضلاب بازسازی شود
شیشهفروش با اشاره به اینکه در زمینه آب شرب باید بخشهای فرسوده و پرحادثه در شبکههای آب و فاضلاب بازسازی شود، گفت: صنایع و بخشهای خصوصی وابسته به صنعت باید شرایط خود را با وضعیت کمآبی موجود وفق داده و اقدام موثری در راستای تغییر شیوه مصرف و استفاده مجدد از پساب انجام دهند.
وی بازچرخانی آب در صنعت را امری ضروری برشمرد و اظهار داشت: صنایع باید ضمن استفاده از پساب برای مصارف آبی خود در امر درختکاری محوطه نیز طرحهای آبیاری قطرهای و استفاده بهینه از آب را رعایت کنند.
مدیرکل مدیریت بحران اصفهان با اشاره به اینکه اطلاعرسانی و اجرای طرحهای مختلف برای آگاهی عموم در زمینه بهینهسازی مصرف آب بسیاری موثر بوده است، گفت: همایش ملی آب در صنعت میخواهد این امر را شفافسازی کند که ما اکنون در کجا قرار داریم و راهکارهای موثر برای رفع نگرانی کمبود آب کدام است.
وی با بیان اینکه مخاطبان این همایش صاحبان صنایع و معادن هستند، گفت: استفاده از پساب، انتقال آب به صنایع، راهکارهای مصرف آب، آب مجازی و اقتصاد آب از عمدهترین برنامههای مطرح در این همایش است و هدف اصلی ما ارائه دستاوردهایی است که قابلیت اجرایی کردن داشته باشد.
مهر