انتقال آبخزر به سمنان بهصرفهتر از انتقال آب خلیجفارس است
استاد کردوانی با سیاسی خواندن انتقادات صورت گرفته به طرح انتقال آب خزر گفت: انتقال آب خزر به استان سمنان از طرح انتقال آب خلیج فارس که منتقدی هم ندارد عقلانیتر و کارشناسانهتر است.
دکتر پرویز کردوانی که از وی به عنوان پدر کویرشناسی ایران یاد می شود طی سخنانی در جمع خبرنگاران در سمنان اظهار کرد: منابع آبی فعلی موجود در سمنان پاسخگوی نیازهای آن نیست و انتقال آب خزر به سمنان بهترین گزینه برای رفع مشکلات این استان است که بر خلاف آنچه برخی کارشناسان میگویند، مضرات زیستمحیطی زیادی هم ندارد.
وی با بیان اینکه استان سمنان در سالهای اخیر توسعه زیادی یافته است گفت: استان سمنان برای تحقق این توسعه همه منابع آبی سطحی و زیرزمینی خود را به کار گرفته و از این رو شاهد نشست زمین در بسیاری از مناطق این استان هستیم از این رو راهی جز انتقال آب خزر پیش روی این استان نیست.
چرا منتقدان انتقال آب خزر در برابر انتقال آب خلیجفارس سکوت کرده اند؟
این استاد برجسته دانشگاه با مقایسه دو پروژه انتقال آب از خلیجفارس و دریای خزر به برخی استانهای مجاور گفت: بسیاری از همین به اصطلاح کارشناسان در مورد انتقال آب خلیجفارس هیچ انتقادی ندارند اما در مورد انتقال آب خزر این همه در رسانهها هیاهو میکنند.
وی با انتقاد از رویکرد سیاسی به این پروژه ملی افزود: یک مقایسه ساده بین این دو پروژه به سادگی روشن میکند که پروژه انتقال آب خزر به استان سمنان عقلانیتر و کارشناسانهتر است.
کردوانی با بیان اینکه میزان شوری آب خلیجفارس 4.1 درصد و در دریای خزر 1.1 درصد است، اظهار کرد: از طرفی برای انتقال آب خلیج فارس که قرار است به سیرجان و سپس به مس سرچشمه و بعد از آن به جای دیگری منتقل شود باید بیش از 740 کیلومتر لولهکشی شود در حالی که برای انتقال آب خزر که شوری آن تنها 1.1 درصد است و با آن میتوان برخی محصولات کشاورزی خاص را هم کاشت تنها حدود 170 کیلومتر باید لولهکشی و یا کانالکشی کرد.
این چهره ماندگار علمی با بیان اینکه همین الان داغستان در شمال خزر از آب همین دریاچه در بخش کشاورزی استفاده میکند، گفت: در خلیجفارس هم شیخنشینها از آب خلیج فارس استفاده میکنند پس چرا کشور ما نباید از این منابع بهرهمند شود؟
پدر علم کویرشناسی ایران با بیان اینکه آب خلیجفارس علاوه بر شوری بالا که چهار برابر دریای خزر است با انبوه لجن و زباله انباشته شده و در خطر است گفت: در همین همسایههای شمالی خزر برخی کشورها با این آب خزر بدون اینکه آن را شیرین کنند در کشت برخی محصولات کشاورزی نظیر یونجه استفاده میکنند. ضمن اینکه این آب به دلیل داشتن املاح مفید فراوان به کیفیت محصول هم کمک میکند.
انتقال آب خزر تاثیری در شوری آب دریا ندارد
کردوانی با انتقاد از کسانی که مدعیاند انتقال این آب به شوری خزر میانجامد گفت: انتقال آب خزر به استان سمنان تاثیری در شوری آب دریا ندارد .
وی با انتقاد از برخی مسوولان که مدعی شدند نمک حاصل از شیرینسازی آب دریا را دفن میکنند افزود: این نمک یکی از مرغوبترین نمکهای دنیا است و میتواند مورد استفاده قرار گیرد چرا که خواص بسیار زیادی دارد.
کردوانی انتقادات به انتقال آب خزر به سمنان را سیاسی ارزیابی و خاطرنشان کرد: چگونه است که انتقال 740 کیلومتری آب خلیج فارس آنهم با شوری بیش از چهار درصد کارشناسیشده است اما انتقال آب خزر به سمنان که 1.1 درصد شوری دارد و فاصله آن حدود 160 کیلومتر است غیرکارشناسی است؟
وی با بیان اینکه زبالههای استان مازندران در مرز استان سمنان دفن میشود گفت: این دو استان هممرز هستند و اجرای این پروژه مقرون به صرفه است.
سالانه هزاران مترمکعب آب از دریای مازندران سرریز میشود
کردوانی با اذعان به اینکه سالانه هزاران مترمکعب آب از دریای مازندران سرریز میشود گفت: متاسفانه برخی کارشناسها هم گفتند که اجرای این پروژه به خشکی خزر میانجامد که این هم از آن حرفها است که مبنایی ندارد.
وی اضافه کرد: انتقاد دیگر این کارشناسها که نظرات همینها بوده که کشور را به بحران امروز کشانده این است که اجرای این طرح زمینه مرگ ماهیها را فراهم میکند افزود: میزان آبی که قرار است سالانه به استان سمنان منتقل شود در مقایسه با حجم آب دریای خزر اصلا قابل مقایسه نیست. مگر 250 میلیون مترمکعب آب در قیاس با آب خزر قابل مقایسه است؟
وی با بیان اینکه آب خزر به طور طبیعی هر چند سال یکبار پایین رفته و در یک دوره دیگر بالا میآید افزود: بخش زیادی از آبهایی که به خزر میریزد سررزیز و در برخی کشورهای مجاور رها میشود.
این استاد برجسته دانشگاه با انتقاد شدید از برخی کارشناسان ابراز عقیده کرد: نظرات این کارشناسنماها بوده که جنگلهای ما را بر باد داده و مشکلات ما در حوزه آب را به امروز رسانده است.
وی با بیان اینکه همین مشاوران سبب شدند که بسیاری از دریاچهها و تالابهای ما خشک شود گفت: این افراد به جای فکر کردن به منافع جناحی و رویکرد سیاسی بهتر است به فکر منافع ملی و ایران عزیز باشند.
همه دریاچههای ایران جز ارومیه احیاءشدنی هستند
کردوانی به دریاچه ارومیه اشاره کرد و گفت: من بارها گفتم ارومیه "مریض" است و این بیماری به این سادگیها درمان شدنی نست.
وی با بیان اینکه همه دریاچههای ایران جز ارومیه احیاشدنی هستند خاطرنشان کرد: همه دریاچههای خشک شده ما از گاو خونی تا بختگان و… همه قابل احیا هستند به شرط اینکه آب باشد.
این کارشناس مسائل آب، با بیان اینگه گرداگرد دریاچه ارومیه چاه زده شده افزود: از همین رو هر چه آب هم به دریاچه ارومیه میریزند فرو میرود و سطح دریاچه تغییر چندانی نمیکند.
کردوانی گفت: در دریاچه ارومیه هزینه بیخود میکنیم، من به عنوان یک کارشاس اعلام میکنم این کارها به جایی نمیرسد و دیگر این دریاچه به شکل قبلی برنمیگردد.