نباید قوانین انتقال آب را براساس نفوذ برخی مسئولین زیر پا گذاشت و قوانین صوری ایجاد کرد.


عضو کمیته ملی کارون در چهارمحال و بختیاری گفت: نباید قوانین انتقال آب را براساس نفوذ برخی مسئولین زیر پا گذاشت و قوانین صوری ایجاد کرد.

مهدی پژوهش افزود: با توجه به رواج استفاده از آب مجازی در دنیا لازم است شیوه کشاورزی نیز در مناطق خشک، بیابانی و کویری تغییر کند.

وی با اشاره به اینکه 70 درصد آب زیرزمینی صرف کشاورزی‌های غیراصولی در استان‌های پایین دست می‌شود، تصریح کرد: استفاده از منابع آب زیرزمینی باید به گونه‌ای باشد که پس از شرب، سهم صنعت و کشاورزی در نظر گرفته شود در حالیکه در استان پایین دست طریقه برداشت از آب بالعکس است و توسعه شهری و صنعتی در اولویت قرار گرفته است.

پژوهش با اشاره به انتشار خبر عملیاتی شدن تونل بهشت آباد در اصفهان تصریح کرد: خبر عملیاتی شدن تونل و سد بهشت‌آباد منتشر شد ولی متأسفانه مسئولین و مردم چهارمحال و بختیاری از این موضوع اظهار بی‌اطلاعی و یا سکوت پیشه می‌کنند. علت سکوت مسئولین استان در زمینه احداث بهشت‌آباد و گلاب ناشی از چیست و به چه دلیل طرح‌های انتقال آب را مورد انتقاد قرار ندادند.

عضو هیئت علمی دانشگاه شهرکرد افزود: برخی برای توجیه طرح‌های انتقال بین‌حوضه‌ای آب مجبور به ارائه آمار و ارقام نادرست می‌شوند تا چشم طمع به سمت کارون و مناطق زاگرس رود.

وی خاطرنشان کرد: تغییر آب و هوا به صورت یک سیکل و چرخه است و لازم به برنامه‌ریزی و مدیریت صحیح منابع آبی طی دوران خشکسالی است نه اینکه استان‌هایی که منشأ و سرچشمه آب‌های روان زاگرس هستند را از منابع آب بی‌بهره کرد.

پژوهش، دلیل انتقال آب به اصفهان را اعمال فشار این استان دانست و گفت: به علت اقلیم خشک و نیمه خشک، ایران برای تأمین آب‌های برخی از استان‌ها از جمله سیستان و بلوچستان و استان‌های شمالی نیازمند خرید آب از کشورهای هم‌جوار مانند افغانستان و ازبکستان و ترکمنستان است.

وی گفت: تونل گلاب 2 به اتمام رسید و اکنون نوبت به اجرای تونل و سد بهشت‌آباد رسیده است.

عضو هیئت علمی دانشگاه شهرکرد با اشاره به بیانات و گلایه‌های یکی از دلسوزان استان در رابطه با طرح‌های انتقال آب، تصریح کرد: متأسفانه به جای اینکه برخی مسئولین صحبت‌های این منتقد را از باب دلسوزی و کمک به افزایش روحیه مقاومت مسئولین استان در دفاع از منابع آبی بدانند، سعی در جانب‌داری و دفاع از خود کردند و نه تنها کمک به مدیریت منابع آبی استان نشد بلکه سبب اختلاف شد.

پژوهش اظهار کرد: بیش از 84 درصد از منابع آب زیرزمینی ایران، مصرف شده و تا کنون هیچ گونه مدیریتی برای منابع آبی در نظر گرفته نشده است لذا بهبود شرایط وجود نخواهد داشت و از هم اکنون باید به فکر فراهم کردن شرایطی برای هجوم مهاجرین از استان‌های محروم بود.

عضو کمیته ملی کارون با اشاره به تغییر توازن منابع و محیط زیست، تصریح کرد: استان‌های برخوردار در زاگرس برای اینکه هم‌پایه با استان تهران پیش روند، توسعه بدون پایدار را شروع کردند و به علت نبود متخصصین در زمینه آمایش سرزمین، توازن منابع و محیط زیست تغییر کرده است.

وی، تغییر کشت گیاهان شرق اصفهان، کشت نکردن و یا محدود کردن محصولات کشاورزی پرمصرف آب در اصفهان را راهکارهای کوتاه مدت برای جلوگیری از بروز فاجعه انتقال آب، اعلام و خاطرنشان کرد: تعطیلی کارخانه ذوب آهن اصفهان که فرسوده و از رده خارج شده است، نیز از جمله راه‌های جلوگیری از بروز فاجعه انتقال آب است زیرا که این کارخانه به جزء فشار به منابع آب و آلودگی محیط زیست، عوایدی شامل حال کشور نمی‌کند.